Kort de eerste dag op school vooraf

Katja is in december al vier jaar geworden, maar vanwege de drukte en gekkigheid die maand zijn er vanuit school die maand geen wendagen en laten ze nieuwe kleuters niet beginnen. Ik vond het eerst jammer, maar toen we in december zaten was ik erg blij met deze gehanteerde regel van school! De eerste schooldag na de kerstvakantie mocht Katja meteen voluit starten op de basisschool. Niks geen wennen en na veel getwijfel van mijn kant ook meteen met overblijven.

De ochtend van haar eerste schooldag was ikzelf toch ook wat onrustig. Naast de uitnodiging voor Katja van school om op 9 januari om 9.00 te komen wist ik vrijwel niks (buiten wat info van andere moeders, bedankt nog meiden!). Met de kinderen ben ik op stap geweest om een broodtrommel, bekers en bakjes te halen voor eten en drinken voor het tussendoortje en de lunch op school. Van de gymschoenen die we tegenkwamen waren er in elke maat een hele berg, behalve natuurlijk in maat 28, hoe is het mogelijk vraag ik me altijd af met dit soort dingen?! Gelukkig zijn er ook online winkels!

Maar goed, terug naar de ochtend. Wat in hemelsnaam zal ik eens meegeven als tussendoortje? Ik besloot te gaan voor 2 volkoren biscuits en een beker water. En dan de lunch. Thuis eet ze één boterham, maar misschien heeft ze straks wel meer trek. Dus 2 volkoren boterhammen met pindakaas gesmeerd. Verder nog een peer in stukken gesneden en in een bakje gedaan en voor te drinken een beker melk. Helemaal trots heeft Katja zelf haar tas ingepakt, inclusief gymspullen. Ik had vernomen dat Katja die ochtend meteen moest gymmen en gelukkig waren haar gymschoenen die dag daarvoor bezorgd.

De eerste schooldag

De ochtend van haar eerste dag toen wij aankwamen waren alle kinderen al omgekleed en klaar voor de gymles. Met de juf besloot ik dat Katja volgende week wel zou gaan gymmen. Nu dus meteen quality time met de juf. Vond ik wel een goed plan ook. Katja was helemaal stil van alles wat ze in het lokaal zag, zo kon ze even rustig aan haar nieuwe omgeving wennen en kon ze de juf meteen helpen met wat klusjes. Nou, tot vanmiddag dan maar!

Om half vier stonden de tweeling en ik al op tijd klaar om Katja weer op te halen. Ik was heel benieuwd natuurlijk. Met een big smile kwam ze de school uitgelopen…. pak van mijn hart! Ze liet me trots haar eerste diploma zien, een rits diploma. Wat een topper, dag 1 op school en meteen geslaagd voor haar jas dichtritsen. Ze had die eerste dag volop genoten en zelfs de twee boterhammen die ze mee had helemaal opgegeten (is daarna niet meer gebeurd trouwens, maar dat terzijde).

Nu

Vorige week vrijdag had Katja een muziekoptreden op school en daar deed ze ook lekker mee. Heel leuk om te zien hoe ze steeds een trotse blik wierp naar me. Volop genieten was dat!

Ze gaat nu voor de vierde week naar school en tot nu toe wil ze ook elke dag naar school, zo fijn. Vanmorgen even kort met de juf gesproken en Katja komt niet alleen met een big smile de school uitgelopen, ze gaat ook elke dag met een big smile naar school en ze maakt goed contact met andere kinderen. Voor een moeder een hele geruststelling om te horen dat ze zo snel lekker in haar vel zit op school. Blij kind, blije moeder!

Hoe hebben jullie die eerste dagen en weken van jullie kinderen op de basisschool ervaren? Hadden jullie ook het geluk van een blij kind of ging het toch wat minder makkelijk? En wat voelden jullie er zelf bij? Ik vond het vooral die eerste paar keren wel wat om m’n kind de hele dag ‘over te leveren’. Vier jaar lang wist ik zo’n beetje over elke scheet die dwars zat en nu gaf ik haar zo maar weg aan een nog onbekende juf en hoor ik niks meer over die scheten zeg maar.