Eerst…

… de link naar dit vrolijke nummer! Geniet er lekker van als achtergrondmuziekje bij het lezen van deze blog 😉

Don’t worry be happy

Het leven is te kort om je druk te maken over dingen die er niet toe doen. Maak je niet druk, wees blij/ wees gelukkig en geniet!! Het is zo makkelijk om je druk te maken over een vergeten gymtas, een outfit van je kleuter die niet matcht, een peuter met zandvoeten in bed, een baby die zichzelf onder poept terwijl je op het punt staat naar school te gaan, een man die precies rond bedtijd gaat stoeien met de kinderen of die (verdomde) groenten die je er maar niet in krijgt. Er zijn zo nog tienduizend dingen op te noemen (ja serieus, zou ik kunnen!), maar dat zijn slechts randzaken die niet bijdragen aan het geluksgevoel als je je er druk om maakt. Wanneer je dit soort kleinigheden kan loslaten is bewust genieten van het (gezins)leven een fluitje van een cent! Het leven is mooi. Wat is er leuker dan twee keutelende peuters, een baby die kreetjes van geluk maakt, een kleuter die de dag met je doorneemt, een man die sushi voor je besteld en ga zo maar door! Ook hier kan ik zo tienduizend dingen van opnoemen. De wat mindere leuke dingen horen erbij. Kwestie van oplossen en weer doorgaan. Niet (te lang) druk om maken en vooral doorgaan met genieten en rechtop blijven staan. Loslaten en bewust genieten zijn voor mij de belangrijkste sleutels naar geluk. Humor vind ik ook belangrijk. Humor maakt dingen minder zwaar en met een portie zelfspot de lol van bepaalde situaties inzien vind ik heerlijk.

De 4 redenen waarom ik happy ben

1- ik heb vier fantastische, lieve en gezonde kinderen. Uit ervaring weet ik dat het krijgen van gezonde kinderen een wonder is. Onze eerste zoon, Tygo, mocht helaas niet bij ons blijven, maar die broer en drie zussen weten de pijn aardig te verzachten.

2- ik geniet zo van de kinderen. Het is heerlijk om te zien hoe zij plezier maken. Dit van een middagje strand tot het spelen bij vriendjes en vriendinnetjes. Van lekker in de tuin ravotten tot leuke knutsels maken. Blije kinderen leidt tot blije moeders en vice versa.

3- mijn man en ik zijn gelukkig met elkaar, misschien zelfs wel gelukkiger dan ooit! We hebben allebei onze sterke en minder sterke punten, maar we doen het allemaal maar. Vier kinderen in de leeftijd van 4, 3 en 0 jaar is een ware ‘challenge’ voor ons. We zijn een team geworden waarbij we elkaar aanmoedigen en elkaar respecteren.

4-ik heb geen baan meer, maar ben hard zoekende. En dan denk je misschien, hoe kan ze daar nou happy om zijn? Nou dat zal ik je vertellen. Het geeft me de ruimte om over mijn ambities na te denken. Niet meer als een kip zonder kop meegaan in de alledaagse sleur van werken (zonder toekomstperspectief) en de zorg van de kinderen, maar ultiem genieten van alle tijd op dit moment met de kinderen en mijn hersens laten kraken over de toekomst. Binnenkort heb ik loopbaanbegeleiding. In slechts één dag hoop ik nieuwe inzichten over mezelf te verkrijgen met daarbij een actieplan. Ondertussen leer ik steeds meer over mezelf en durf ik her en der mijn ‘ietwat’ vage ideeën op tafel te leggen. Zo niet concreet, maar wel met zelfvertrouwen… heel vaag, I know. En zo reageren de meeste mensen ook hoor! Ik ervaar een soort van vrijheid die denk ik oneindig wordt als ik mijn diepste verlangens onder ogen durf te komen, tot actie kan overgaan en zo dus weer inkomen ga genereren.

Minder happy?

Natuurlijk heb ik dagen waarbij ik me druk maak om bepaalde randzaken en dus minder happy ben. Op zulke momenten vergeet ik bewust te genieten. Gelukkig ben ik me daar uiteindelijk van bewust en is het weer loslaten geblazen, het gaat meestal nergens over eigenlijk. Soms als ik filmpjes terugkijk van de kinderen geniet ik meer dan live op dat moment. Loslaten is best een kunst als je het mij vraagt. ‘In the heat of the moment’ ben je vaak met allerlei dingen tegelijk bezig. Af en toe afstand nemen van de situatie helpt mij om het geheel te zien en weer bewust te genieten.

En natuurlijk gebeuren er ook grote en heftige dingen in het leven (zoals het overlijden van een familielid of ziekte) die een negatieve invloed kunnen hebben op het geluksgevoel. De uitdaging is dan om naast het verdriet te blijven genieten van de ‘kleine’ dingen en positief te blijven.

En hoe zit het met jullie?

Zijn jullie happy? Staan jullie vaak genoeg stil bij hetgeen je hebt en geniet je daar bewust van? Vertel, wat zijn jullie geluksmomentjes?

Hebben jullie ook van die randzaken waar je je druk om kan maken? Kunnen jullie een voorbeeld hier delen? Ja? Leuk!!